Warning: Illegal string offset 'singular_portfolio_taxonomy' in /home/haven/domains/havenvanamsterdam.nl/public_html/wp-content/themes/canvas/includes/theme-functions.php on line 811

Beeldengroep Amphitrite

amphitrite onthulling 1956

De beeldengroep Amphitrite met fontein is ter ere van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) in 1956 geschonken door het personeel. Het beeld kreeg een plek in het door Mien Ruys ontworpen parkje op het KNSM-eiland in het Oostelijk Havengebied.

amphitrite onthulling knsm

In 1980 werden de activiteiten van de KNSM verplaatst naar Havens West en Rotterdam en het oostelijk havengebied raakte in verval. Tijdens deze woelige periode met krakers en stadsnomaden werd de beeldengroep gedemonteerd door de firma SMALO en opgeslagen op het terrein van een schroothandel.

Amphitrite entrepotdok

Door inspanningen van de Kroonvaarders, de vereniging van voormalig personeel van de KNSM, werd Amphitrite in 1989 in ere hersteld en kreeg zij een plek in het water van het Oosterdok aan de Prins Hendrikkade tegenover het Scheepvaartmuseum.

amphitrite 2006 scheepvaartmuseum

Vanaf 2000 werd gesproken over de mogelijke terugkeer van Amphitrite naar het KNSM-eiland. In 2009 is na een grondige restauratie de beeldengroep teruggekeerd en staat nu voor Loods9 langs het Azartplein op de kop van de KNSM-laan.

amphitrite plaatsing knsmlaan

 

Meer weten? Bestel hier het boekje Amphitrite, de omzwervingen van een zeegodin en de geschiedenis van de KNSM (externe link)

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes